Dockor

Dockor har alltid varit en av barnens favoritleksaker, en position som dockan fortfarande håller sig kvar vid. Den största skillnaden mot förra generationens barn är att det nu finns ett helt annat utbud av dockor.

Slutet av sjuttiotalet erbjöd - förutom traditionella dockor - i princip bara Barbie och ett par billigare kopior av Barbiekonceptet. Idag svämmar leksaksaffärerna över av alla olika dockor: Bratz, Barbie, Älvor av de slag och Disneydockor för att nämna ett par. Det finns dessutom ett helt annat utbud av traditionella dockor, med tillbehör som får den mest hårdhudade dockmotståndare att bli småsugen.

Även om dessa dockor borde vara till för både pojkar som flickor, är det traditionellt främst småflickor som leker med dockor. Till småkillar finns det motsvarande dockor; Action figurer. Dessa är ofta karaktärer från populära actionfilmer ex. Star Wars, Batman eller spindelmannen. Säga vad man vill om könsroller, men detta brukar vara populärt bland smågrabbar.

Action figurer kommer ofta med massor av tillbehör som passar till leken. Till Star Wars dockorna finns det ett flertal rymdskepp, djur och till och med en planet. Action figurer ligger dock långt efter Barbies alla tillbehör och olika hus.